Här hittar du svar på dina frågor!

Har vi samlat några vanliga frågor och tillhörande svar. Om du har ytterligare frågor är du alltid välkommen att kontakta oss via telefon eller e-post (se kontakt).

Generella frågor

Vi är ett helägt dotterbolag till Dethleffs och hyr ut fordon tillverkade av Dethleffs. Därutöver kan vi erbjuda Burstner, Globecar och VW California.

Inga av McRents fordon är äldre än två år.

Husbilarna kan bokas fram till 14 dagar före hyresstart. För bokningar som görs senare än så krävs överenskommelse direkt med den berörda uthyrningsstationen.

Hyresmannen måste äga ett giltigt körkort samt en giltig ID-handling eller ett giltigt pass.

För fordonsgrupperna Compact, Family och Comfort är den lägsta åldern för hyresmannen 21 år, för gruppen Premium är den lägsta åldern 25 år.

När fordonet lämnas ut på stationen kan extra förare registreras kostnadsfritt. Hyresmannen ansvarar för den extra föraren.

För fordonsgrupperna Compact, Family och Comfort måste föraren ha haft körkort med behörighet B i minst ett år.

Observera att fordonen i Premium-gruppen har en totalvikt på mer än 3,5 ton. För dessa fordon krävs att föraren haft körkortsbehörighet C/C1 i minst tre år.

Du kan boka McRents husbilar på olika sätt:

 • Direkt på mer än 105 McRent-stationer i Tyskland
 • Via bokningscentralens telefonnummer (avgiftsfritt i Tyskland): 0800 / 0 62 73 68 där du får hjälp av en kontaktperson
 • Via bokningscentralen på www.mcrent.eu

Innan husbilen överlämnas till dig har den tvättats både in- och utvändigt och du ska återlämna den i ett rent skick. Den utvändiga tvätten ingår i priset. Om uthyrningsstationen helt eller delvis måste rengöra innerutrymmet, tömma spillvattentanken och/eller toalettkassetten vid återlämnandet, tar uthyrningsstationen ut en rengöringsavgift. Observera att eventuellt uppkomna kostnader ska betalas direkt på plats.

Tänk på att formaliteterna och instruktionerna i samband med avhämtningen av husbilen tar ungefär en timme att genomföra. Se till att uthyrningsstationen ger dig ett exakt klockslag för avhämtning, så att du undviker överbelastning på stationen och lång väntetid. Planera inte in någon längre körsträcka denna dag. Ta god tid på dig när du hämtar husbilen. Kontrollera tillsammans med vår medarbetare att husbilen är fullständigt utrustad och att eventuellt slitage noterats i avhämtningsprotokollet.

Vår minsta hyrestid är 7 till 14 dagar beroende på säsongsperioden. För kortare hyrestider krävs överenskommelse med uthyrningsstationen.

Nej, vi hyr endast ut husbilar, dvs. fordon med egen drivning.

McRents priser beräknas exakt på dagen på basis av säsongsperioden.

Alla husbilsuthyrningar som hyr ut sina hyrbilar mot betalning är kommersiella verksamheter. Därför kan det egentligen inte finnas någon "privat uthyrning av husbilar".

När du hyr en husbil ska du kontrollera uppgifterna i fordonshandlingarna. Det måste finnas ett godkännande som visar att det fordonet är ett hyresfordon som ska framföras av hyresmannen, annars har du som hyresman INGET försäkringsskydd vid ett olycksfall!

När du hämtar fordonet får du ett skadeprotokoll som du alltid ska fylla i vid ett olycksfall. Vid brand, stöld, djurkollision eller andra skador är du skyldig att meddela polisen och uthyrningsstationen. Uthyrningsstationen måste dessutom få information om alla omständigheter kring olyckshändelsen.

Några ersättningskrav från andra som varit delaktiga i olyckan får inte tillmötesgås.

Husbilarna lämnas endast ut under uthyrningsstationens öppettider. Observera att avhämtning ska ske på eftermiddagen och återlämning på förmiddagen på några stationer.

De exakta tiderna anges i det erbjudande som du får.

Uthyrningsstationerna avgör själva om husdjur får medfölja. När fordonet återlämnas till stationen ska det vara lika rent som fordon där inga husdjur medföljt. Om husdjur medföljer kan rengöringskostnaderna bli högre. Hyresmannen ansvarar för att husdjuren transporteras på ett säkert sätt i enlighet med gällande bestämmelser samt att eventuella regler för inresa och vaccination följs.

För europeiske stationer/husbilar:

Internationella resor inom Europa är möjliga. Det är tillåten att resa i dom flesta europeiska länder.

För följande länder finns där inresabegränsningar:

 • Kosovo
 • Marocko
 • Moldavien
 • Turkiet
 • Ryssland
 • Ukraina
 • Vitryssland

Resor till länder utanför Europa kräver skriftligt medgivande från uthyraren.

Resor till krigs- och kriszoner och är förbjudna.

Service kostnaden inkluderar inte bara utvändig tvätt och förberedning av fordonet, utan inkluderar även en grundlig genomgång av husbilens tekniska funktioner, för att ni ska vara väl förberedda och kunna ha en harmonisk resa i våra husbilar. Även fast det är er första resa i en husbil.

Teknik frågor

I vårt stora urval av planlösningar finns allt från små skåpbilar för två personer (Compact Standard) till rymliga, helintegrerade husbilar för sex personer. Det betyder att alla hittar ett passande fordon hos oss.

Inga fordon i vår uthyrningsflotta är utrustade med automatisk växellåda eller släpvagnskoppling.

När du hämtar fordonet får du två fulla 11 kilos gasflaskor som du kan återlämna tomma utan kostnad.

På många bensinstationer och på de flesta campingplatser finns möjlighet att fylla på gasflaskorna.

Observera att det finns olika anslutningar och gasflaskor i utlandet. Det kan vara nödvändigt att använda en adapter för att fylla på gasflaskorna. Uthyrningsstationen kan lämna närmare information om adaptrar. De tyska gasflaskor som medföljer husbilen får inte bytas mot gasflaskor från andra länder.

På många bensinstationer, campingplatser och på tusentals servicestationer för husbilar finns det färskvatten för påfyllning.

I de flesta fall måste man endast betala en mindre avgift för att fylla på färskvatten.

Våra fordon är utrustade med en bränslesnål och stark turbodiesel av den senaste generationen.

Finansiellt frågor

Ja, vid avhämtningen av husbilen ska alltid en deponering på SEK 11 000,00 betalas. Om deponeringen betalas med ett kontokort måste kortinnehavaren och hyresmannen vara samma person. Som alternativ kan deponeringen överföras på förhand tillsammans med det resterande hyresbeloppet. Observera att ingen uthyrningsstation får lämna ut ett fordon innan deponeringen betalats direkt till stationen.

Om en bindande bokning avbokas uppkommer följande avbokningskostnader:

 • Upp till 50 dagar för hyresperioden börjar debiteras en behandlingsavgift på 3000 svenska kronor
 • 50 % av hyrespriset mellan 49 och 15 dagar före hyresstart
 • 80 % av hyrespriset vid mindre än 15 dagar före hyresstart
 • 95 % av hyrespriset på avhämtningsdagen eller om fordonet inte avhämtas

(Se de allmänna affärsvillkoren.)

Våra fordon återlämnas på samma station som de hämtades på. På några stationer kan du även boka återlämning på annan ort. Om fordonet ska återlämnas på annan ort bestäms avhämtnings- och återlämningsorterna före hyresstarten. En extra kostnad tillkommer. Hyra med återlämning på annan ort är endast möjlig vid förfrågan.

Förutom specialklassen VW California Coach (utan dusch och WC) är alla fordon utrustade med kök, kylskåp, spis, hygienutrymme med tvättställ, dusch och kemisk toalett (kassett), effektivt värmesystem, färsk- och spillvattentank, säkerhetsbälten i boutrymmet, servostyrning, anslutningskabel, eurostickkontakt för 230 V, separat 12 V-batteri för boutrymmet, batteriladdare, cykelhållare och stereo/radio med CD-spelare. Extra tillbehör som exempelvis porslin, köksutrustning, barnstolar och snökedjor kan beställas mot en avgift.

I hyrespriset ingår dessutom följande:

 • Fria kilometer*
 • Moms
 • Omfattande försäkring med självrisk på SEK 11 000,00 per skada.
 • Tredje parts global försäkring med ersättning upp till 300 miljoner SEK
 • Fiat mobilitetsgaranti och vägassistans
 • Markis (på vissa modeller)
 • Vissa fordon är utrustade med backamera
 • Tillverkare säkerhetspaket
 • Aircondition i bildel
 • Cykelhållare (på vissa modeller)
 • Utvänding tvätt
 • 2 gasflaskor
 • Nivåklossar
 • Anslutningskabel
 • Toalettkemikalier
 • Vattenslang eller vattenkanna

Deponeringsreglerna varierar i olika länder.

* Grundläggande ingår alla kilometer vid McRent. Vissa kampanjer kan emellertid resultera i begränsningar av körsträckor. Extra körda kilometer beräknas enligt gällande prislista.

När du hyr ett fordon av McRent får du en helförsäkring med en självrisk på 11.000 SEK per skadetillfälle och en ansvarsförsäkring som täcker skador upp till 300 miljoner SEK.

Top